A Collegium Talentum 2012. évi programjának megfelelően, szeptember 2-8. között került megszervezésre az Őszi Akadémia, melynek a házigazdája a székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ volt. A hatnapos programsorozaton felvidéki és erdélyi doktoranduszok vettek részt.
Az Akadémia terve oly módon került összeállításra, hogy a különböző területeken tevékenykedő résztvevők általános érvényű ismereteket szerezhessenek és kompetenciákat fejleszthessenek, ugyanakkor lehetőségük legyen megismerkedni az itt élő magyarság helyzetével, kultúrájával, valamint a vidék természeti és építészeti szépségeivel. A hét folyamán minden nap délelőttönként oktatási programokon vettek részt, délután a környék nevezetességeit látogatták meg.

A résztvevők többsége vasárnap este érkezett Székelyudvarhelyre, szállásuk elfoglalása után közös vacsora keretén belül ismerkedtek meg a házigazdákkal és a részletes programmal.
Hétfőn, szeptember 3-án délelőtt Ilyés Krisztina oktatóval mérhették fel angolnyelv-tudásukat, illetve közösen beszélhették meg a nyelvvizsgával kapcsolatos felvetéseiket, felkészülési ötleteket és fortélyokat oszthattak meg egymással. A közös ebéd után Székelyudvarhely felfedezésére indultak, szakképzett idegenvezető ismertette az iskolaváros nevezetességeit, illetve eldugott kincseit.
A keddi nap folyamán az SPSS statisztikai program hasznosságát és alkalmazhatóságát tanulmányozták Orbán Melinda szakértő vezetésével, majd Segesvár és Székelyderzs különleges templomait tekinthették meg. A nap ízletes falusi vacsorával zárult a derzsi templom papilakján.
A Békási-szoros és a Gyilkos-tó bebarangolása, valamint a csíksomlyói kegytemplom meglátogatása a teljes szerdai napot lefedte. A természeti csodák mellett a résztvevőknek alkalmuk nyílt közelebbről is megismerni a székely életformát, belelátni a mindennapokba, átélni a helyiek kötődését a természettel és vallásukkal.
A csütörtöki oktatási modult a pályázatírásnak szentelték. Szőke Erika pályázati struktúrákat, módszereket és lehetőségeket villantott fel a doktoranduszok számára. Születtek tervek, felvidéki és székelyföldi közös kisvállalkozások elképzelései körvonalazódtak, amelynek gyakorlati oldalát is megtapasztalhatták a parajdi sóbánya, a szovátai sós tavak és a korondi fazekasok látogatása alkalmával.
A tanulmányi hét Székelyföld turisztikai-gazdasági-fejlesztési ismertetőjével zárult, dr. Horváth Alpár szakszerű bemutatásában, megkoronázását pedig a Madarasi Hargitára tett kirándulás jelentette. A hegy tetejéről beláthatták a székelyföldi medence mindazon pontjait, amelyeket az előző napokon meglátogattak.2013 © COLLEGIUM TALENTUM