COLLEGIUM TALENTUM
ALUMNI RENDEZVÉNY
2016. október 21-23.

A Kárpát-medencei intelligens háló fiataljai Kolozsvárról, Székelyudvarhelyről, Beregszászról és Magyarkanizsáról nemzeti színű karszalaggal a Műegyetem előtt 2016. október 22-én

A CT alumnusai önkéntesen, saját költségükön jöttek el a magyar szabadságharc 60. évfordulójára rendezett ünnepi hétvégére. A több mint 30 fő részt vett a 15 órakor kezdődő megemlékezésen, csatlakozott a Rákóczi Szövetség Gloria Victis rendezvényéhez. Szász István Szilárd kolozsvári doktorandusz koszorút helyezett el a CT és a külhoni fiatalok nevében az 56-os műegyetemi hallgatók emléktáblájánál.

Keresztes Zsolt sepsiszentgyörgyi biológus doktor meggyújtja az ünnepi menet fáklyáját a Csepel-teherautó fiataljainak segítségével

Ezen a napon, az állami, hivatalos ünnepi programot megelőzően, két előadást is meghallgattak az egykori kollégisták 1956-ról. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökségi tagja, Soós Viktor Attila beszélt az 1945 utáni magyar történelem sokáig elhallgatott részleteinek megismertetéséről, s az Országgyűlés által 2014 februárjában létrehozott testület eddig elért eredményeiről. Kecskés D. Gusztáv, az MTA Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a forradalom és szabadságharc alatt és után kivándorolt honfitársaink külföldi fogadtatásáról, segélyezéséről emlékezett meg ENSZ-dokumentumok alapján.

Szennyes Eszter kárpátaljai vegyész a Corvin-közben próbálgatja az 56-os forradalmárok fegyverét

Október 23-án délelőtt az alumnusok végigjárták a 60 évvel ezelőtti forradalmi helyszíneket B. Varga Judit történész-muzeológus, a CT oktatásvezetője kalauzolásában. A Corvin-köz és az egykori Kilián-laktanya megismerése után a Pesti srácok Emlékpark kiállítását nézték meg, majd a Conti utcai börtönhöz sétáltak, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek fogva tartásának helyéhez. A történelmi séta a Magyar Rádió épületénél zárult.

Kárpátaljai és erdélyi alumnusok a barikád mögött a Pesti srácok Emlékparkban, a Horváth Mihály téren október 23-án

Jobbról a második Szász István Szilárd kolozsvári újságíró doktorandusz, aki előző este a Bem téri koszorúzás alkalmával a Rákóczi Szövetség elnökét, Halzl Józsefet követően mondott ünnepi beszédet.

2013 © COLLEGIUM TALENTUM