Támogatási cél: A határon túli magyarság szülőföldjén való boldogulásának támogatása

A Collegium Talentum egy több éve kialakított rendszerben működő, külhoni tehetségeket támogató rendszer, amely a Nemzetpolitikai Stratégia keretében a BGA Zrt. által folyósított támogatási összeg felhasználásával tervszerűen, tanévről-tanévre átnyúló, összesen hat félévre kiterjedő programokkal folyik, attól függetlenül, hogy a támogatási szerződés ideje naptári évhez van kötve.

A Collegium Talentum 2015-ben csak igen komoly működési nehézségek árán tudta folytatni külhoni kiemelt tehetséggondozó tevékenységét, amely nehézségek a finanszírozás bizonytalanságaiból és kiszámíthatatlanságából fakadt. Annak ellenére, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015. március 17-edikei levele az éves támogatási összeget 150 millió forintban határozta meg, az első támogatási szerződést a BGA Zrt-vel csak 2015. június 9-én és csak 33 millió Ft értékben tudtuk megkötni. A második 117 millió Ft-os részre a szerződést november 24-én írta alá a BAG Zrt., és az első folyósítás november 27-én történt meg.

Bővebben...

Intelligens háló… Fiatal kutatók a Kárpát-medencében címmel jelent meg egy esztendeje a  Collegium Talentum első végzett évfolyamának kutatási eredményeit bemutató kötet.  A legújabb kötetben  14 tanulmány 192 oldalon alkotja az Intelligens háló 2015-öt.

A kiadvány ingyenesen megrendelhető a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Bővebben...


1. BEVEZETŐ, AKTUÁLIS ADATOK


A 2014/2015-ös tanév indítás több szempontból is fordulópontot jelentett a Collegium Talentum életében:

  • Az volt az első év, amikor egy korábbi évfolyam kollégistái (a 2011-ben felvettek) már nem részesültek a kollégium programjában, mert a hat félév támogatási időszakuk lejárt. Közülük többen már időközben ledoktoráltak, de akik nem jutottak még el a doktori cím megszerzéséhez, a hat félév után saját erőforrásaik mozgósításával kell befejezni a doktori folyamatot. A Collegium Talentum a továbbiakban az Alumni klub tagjaként számít rájuk, és szervez alkalmanként programokat. Az Alumni klub munkarendje, szabályzata és programja 2015 tavaszára készül el. A 2011-ben indult évfolyam részére nyáron ünnepélyes záró rendezvényt tartottunk, amelyben az első félévi beszámolóban adtunk részletes tájékoztatást.
  • A nyári felvételi vizsgák során – a 2014. évi csökkentett támogatási keret miatt – csak húsz új kollégista felvételére kerülhetett sor. A létszámkeret csökkentése miatt a pályázatot csak doktori folyamatban résztvevők számára írtuk ki. A felvételi eljárásra – az írásbeli pályázatok értékelésére és a szóbeli meghallgatásra júniusban került sor, és a felvételi eredményekről is az első félévi beszámolóban adtunk tájékoztatást.

A Collegium Talentum támogatási programja a 2014. évi őszi félévben 83 kollégistával indult. Ebben a létszámban 8 olyan kollégista is volt, aki az őszi félévre – személyi vagy külföldi tanulmányai miatt – halasztást kért, egy kollégista státuszát pedig – korábbi gyenge teljesítménye miatt – a vezetőség egy félévre felfüggesztette. Velük az Edutus Főiskola erre a félévre nem is kötött szerződést, így az aktív kollégista létszám ebben a félévben 74 fő volt, akik közül 14-en a Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját kapták. Az emiatt kisebb ösztöndíj kifizetés miatt tudta a Collegium Talentum a programot bizonyos korlátozásokkal és szerényebb körülmények között 2014-ben is eredményesen működtetni.

Bővebben...Ingyenesen megrendelhető itthon és határon túl a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Bővebben...
2013 © COLLEGIUM TALENTUM