Az Edutus Főiskola külhoni magyar mesterképzős és doktorandusz hallgatókat támogató tehetséggondozó programja, a Collegium Talentum az ötödik tanévét kezdte meg 2014 szeptemberében.

A szemeszter első hónapja a féléves munkatervek összeállításával és a tutorokkal folyó személyes egyeztetésekkel, az egyéni előrehaladási vállalások felelős megbeszélésével telt.

Október második hétvégéjére a 20 új kollégistából álló elsős évfolyamot és a 28 másodévest hívtuk Tatabányára, az őszi képzés megkezdésére. Hagyományosan, az első őszi találkozás alkalmával köszöntöttük az elsősöket az október 10-i ünnepélyes évnyitón. Az Edutus Főiskola aulájában megrendezésre került eseményen Dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola mb. rektora, Milován Orsolya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Bencsik János országgyűlési képviselő ünnepi beszéde után tette le a 20 határon túli fiatal kollégiumi fogadalmát. Az évnyitón a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Kiválóság Program két- két képviselője is jelen volt.

A 14.00 órától kezdődő képzés évfolyamonkénti bontásban zajlott. A másodévesek programja a tudománykommunikáció jegyében folyt. Dr. Kandikó József, a CT elnöke a tudománymarketing alapvetéseit járta körül, azt, hogyan lehet a kutatási témánkat a leghatékonyabban menedzselni. A kollégisták megtudhatták, hogy a felhasználók/vevők elégedettségét leginkább a kutatási eredmények megbízhatósága jelzi, megelőzve még az eredmény újdonság és hasznosítás értékét is. Gózon Ákos az Élet és Tudomány főszerkesztője a tudománynépszerűsítés nyomtatott műfajairól beszélt hangsúlyozva, hogy az ismeretterjesztésnek mindinkább nyitnia kell a hírérzékenység, a hétköznapi élethez kapcsolható tudomány felé. A CT első tanulmánykötetéből, az Intelligens hálóból vett példákon elemezte végig a célközönség körülhatárolhatóságának fontosságát, a címválasztás szabályait és a jó cím, jó alcím, jó fejezetcím ismérveit.

Az elsősökkel közben, 14.00-18.00 között B. dr. Varga Judit oktatásvezető tartott ismerkedési csapatépítő tréninget egy felkért animátor segítségével. A tréning során személyiségfejlesztő feladatok, kiscsoportos aktivitások és a hatékony időgazdálkodás képességét felmérő gyakorlatok voltak. A gyorsan eltelt négy óra végére a kollégisták saját bevallásuk szerint nemcsak képet kaptak egymásról, de egy jó hangulatú, összetartó évfolyamként definiálták magukat.

A képzés második napján dr. Kádár Magor, a Babeş-Bolyai Egyetem docense tartott egész napos műhelyt arról, hogyan váljanak sikeres előadókká kollégistáink. Megismerkedtek a prezentációs előadás procedúrájával, a felkészülés íratlan szabályaival, betekintést nyertek a beszédtechnika és jelbeszéd titkába, képet kaptak a hallgatóság gesztusairól és nem utolsósorban a jövő 3.0-ás előadásainak ismérveiről is.

A képzés első két napján, a hivatalos programok előtt és után a Collegium Talentum elnöke, Kandikó József konzultált a hallgatókkal doktori tanulmányaik aktuális állapotáról és a külhoni oktatásban betöltött szerepükről. Utóbbi kapcsán felmérés készült arról, ki, hol, milyen tantárgyat oktat, és heti hány órában.

A képzés utolsó napján a közeli majki kolostort látogattuk meg a kollégistákkal. Sokukat megfogott és elgondolkodtatott a helyből áradó csend és az egykor itt élt kamalduli szerzetesek életmódja. Jó volt látni a kolostor templomromjának bejáratánál, II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál nemrégiben elhelyezett CSEMADOK-koszorút is, és ennek kapcsán beszélgetni a felvidéki magyarok közösségi életéről.

A képzést záró és értékelő beszélgetés során elhangzott és (név nélkül) leírt véleményekből idézünk. Az új kollégisták benyomása a CT-ben kapott első képzésükről egyöntetűen pozitív volt.

„Arra gondoltam, mielőtt megérkeztem, hogy egy száraz környezetbe kerülök, de nagyon kellemesen csalódtam, hiszen érdekes előadások voltak, jó beszélgetések, vidámság és sok-sok szeretet, közös érdekes programok.”

„Jó hangulatra, építő jellegű beszélgetésekre számítottam és ezt meg is kaptam. Jó dolog, hogy többféle tudományterületről vagyunk.”

„Átlagos konferencia hangulatra számítottam, ezzel szemben a családias hangulat volt a domináns.”

A másodévesektől azt kérdeztük, mit fognak elmesélni a képzés után otthon elsőként. Válaszaikban, szintén név nélkül, az összes programelemet megemlítették, legtöbbször Kádár Magor műhelyét.

„A prezentációról tanultam sok hasznos dolgot. Tudatosan készülni fogok a bemutatóimra.”

„ Kandikó elnök úrral a munkatervem kiértékelését, bíztató szavait és érdeklődését az otthoni magyar felsőoktatási helyzettel kapcsolatban.”

„A levendulás, békés, nyugodt Majkot.”


B. Varga Judit 


 

2013 © COLLEGIUM TALENTUM