Az Edutus Főiskola külhoni magyar mesterképzős és doktorandusz hallgatókat támogató tehetséggondozó programja, a Collegium Talentum az ötödik tanévét kezdte meg 2014 szeptemberében.

A szemeszter első hónapja a féléves munkatervek összeállításával és a tutorokkal folyó személyes egyeztetésekkel, az egyéni előrehaladási vállalások felelős megbeszélésével, jóváhagyásával telt.

Október első hétvégéjére a 27 kollégistából álló végzős évfolyamot hívtuk Tatabányára, az őszi képzés megkezdésére. Október 3-án délelőtt a Collegium Talentum elnöke, Kandikó József emeritus rector konzultált a hallgatókkal doktori tanulmányaik aktuális állapotáról és a külhoni oktatásban betöltött szerepükről. Utóbbi kapcsán felmérés készült arról, ki, hol, milyen tantárgyat oktat, és heti hány órában.

A hagyományosan 14.00 órától kezdődő képzés az oktatás elméleti és módszertani kérdéseivel, oktatáskutatással és szervezetfejlesztéssel foglalkozott. B. Varga Judit oktatásvezető a pedagógiatörténet jó gyakorlatai közül ötöt ismertetett szubjektív válogatásban. Benda József, az OFI főigazgatói tanácsadója, a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társaságának alapítója háromórás műhelymunka keretében a Fish-módszerrel, a sikeres munkavégzés titkaival, a humanisztikus kooperatív tanulás módszerével ismertette meg a kollégistákat.  Az előadó több felméréssel igazolta, hogy a tanulás ott eredményes, a teljesítmény akkor számottevő, ha az oktatás a kapcsolatokra fókuszál, nem a leírt és könyvszerűen megjelenő tudásra. Az oktató feladata, megtalálni azokat a diákokat, akik teamet alkotva a legjobban tudják ösztönözni, fejleszteni egymást.

Az október 4-i program összeállítása, a CT küldetésének megfelelően, az értelmiségi tájékozottság, a művelt emberre jellemző nyitottság erősítése érdekében történt. Elsőként Czakó Gábor Kossuth-díjas író volt a kollégisták vendége, aki a Czuczor-Fogarasi szótár máig aktuális megállapításairól tartott emlékezetes előadást. A külhoni fiatalok megtudhatták, hogy a magyar nyelvnek pontosan hány gyöke van, de betekintést nyerhettek az 1396-ig létező Kunmagyaria történetébe is.

Délután Margittai Gábor szórványkutató újságíró, a Magyar Nemzet szerkesztője emlékezett meg az első világháború centenáriuma alkalmából az osztrák és magyar hadifoglyok eddig feltáratlan balkáni sorsáról, az Asinaria szigetre tartó halálmenet viszontagságairól, a magyarok és szerbek ellentétéről, az angolszász történészi megítélés egyoldalúságáról. A részletekig alapos előadásban a hiteles kutatói attitűd mellett a magánéletet szükség esetén feláldozó hazaszeretetből is példát kaptak határon túli kollégistáinknak.

16.00 órától Lackfi János József Attila-díjas költő, író, műfordító beszélt a magyarokról a nagysikerű Milyenek a magyarok? és a Milyenek (még) a magyarok? című közelmúltban megjelent könyvei kapcsán. A kétórás „fellépés”, majd kötetlen beszélgetés és dedikálás során a fiatalok megtapasztalhatták, hogy a költő is „ember”, méghozzá olyan, akire érdemes odafigyelni, hallgatni, adott esetben, akitől érdemes olvasni.

A képzés utolsó napján az etyeki Korda Filmparkot látogatták meg a kollégisták. Az itt tapasztalt élményekkel kapcsolatban Pecsora Sándor kárpátaljai doktorandusz november 6-i leveléből idézünk:

„…Etyeken a Korda Filmparkban olyan filmes varázslatban volt részünk, amit nehéz lenne szavakba önteni. A különböző díszletek között sétálva úgy jutottunk el a Colosseum lábától a pápa erkélyéig, hogy közben fél Olaszországot bejártuk …  A vasárnap csúcspontja, mégis az interaktív kiállítás volt. Teljesült egy régi álmom és bemehettem egy Ames szobába, ami fantasztikus élmény volt. Megismerkedhettünk különböző filmes trükkökkel, melyek tipikusan a „TYŰHA” kategóriába estek. A képzés szervezettségét úgy jellemezném, hogy az, ami jobb a tökéletesnél. Köszönjük a remek szervezést és a kiváló programokat. Decemberben találkozunk.”

A résztvevő kollégisták véleményét az október 3-5.-i hétvégéről az alábbi kimutatás rögzíti.


A Collegium Talentum 2014. október 3-5. közötti képzési programjáról készített résztvevői értékelés


2013 © COLLEGIUM TALENTUM