A 2015-ös év első kollégiumi képzésén 19 elsőéves és 25 másodéves külhoni fiatal vett részt Tatabányán, az Edutus Főiskolán. A háromnapos találkozó tematikája a nemzeti emlékezet, a nemzeti és nagyhatalmi érdekek és értékek kérdéskörére épült.  A kollégisták tájékozottságát a napi világpolitikai kérdésekben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kétórás előadása emelte ─ a képzés a legsikeresebbnek ítélt részeként.


Az első képzési napon Margittai Gábor szórványkutató újságíró, a Magyar Nemzet szerkesztője mutatta be új kutatásait a magyar hadifoglyok első világháborús balkáni halálmenetéről. A kisfilmekkel átélhetőbbé és érthetőbbé tett előadásban nemcsak a Szamár-sziget szellemkatonáiról, hanem az emlékezetpolitikában a mai napig feldolgozatlan és kibeszéletlen eseményekről is szó volt. Kollégistáink megtudhatták, hogy hova tűnt el Hunyadi János 1896-os buzogány emlékműve Zajkányból vagy hol fekszenek a piski csata magyar áldozatai.

Botlik József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense a II. világháború határon túli magyar áldozatairól beszélt. Alapvetően a magyar nemzeti történetírás problémáit világította meg sok anekdotával és „leleplező” történelmi részletekkel.  Olyan tabutémákat, kibeszéletlen dolgokat említett, amelyek szintén az emlékezetpolitika tárgykörébe tartoznak: délvidéki, erdélyi, kárpátaljai magyarirtások és a magyar történelem fordulópontjai (1944, Holokauszt, 1956, 1989-1990).

Dr. Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével a pénteki rendezvényt. Botlik József előadását követően köszöntette a kollégistákat és elmondta, hogy a tehetséggondozó program folytatását, a fiatal magyar határon túli értelmiség támogatását a kormány továbbra is fontosnak tartja.

Ezt követően nyílt meg a Délvidéki magyar Golgota 1944-1945 című tárlat, amelyet államtitkár úr szintén üdvözölt. A kiállítást Bencsik János országgyűlési képviselő nyitotta meg a Főiskola aulájában Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány elnöke és Bank Barbara történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja jelenlétében. Az elnök asszony köszöntőjében elmondta, hogy 2010 óta a magyar politikában és tudományos életben jól érzékelhető paradigmaváltás zajlik az 1944-45-ös délvidéki események megítélésével és értelmezésével kapcsolatban. A szemléletváltás eredménye a Collegium Talentum meghívására az Edutus Főiskolán is bemutatott húsz roll up-tablóból álló kiállítás, amelyet 2014 novemberében nyitottak meg először a Magyarság Házában. Bank Barbara a kiállítás rendezőjeként beszélt a koncepcióról, többek között arról, hogy az áldozatok kifejező tekintetét miért nagyították ki a tablók tetején.

A rendezvényt komoly sajtóérdeklődés kísérte: az M1 Híradó, a helyi Forrás Rádió és a megyei napilap is tudósított az eseményről.

A képzés második napján Kolonits Tamás fizikus, a Mensa HungarIQa tesztgondnoka hét metaforában ismertette az intelligencia fogalmát és a népszerű több faktoros elméleteket. A kollégisták megtudhatták, mi az igazi intelligencia és azt is, hogy nem a pont, hanem a sorrend számít, azaz megismerkedtek a deviációs IQ és a centilis fogalmakkal is. Az elméleti előadást egy 15 szórásos IQ-teszt kitöltése követte.

Délután Nógrádi György a három világhatalom, USA, Kína és Oroszország nézőpontjából és érdekeiből vázolta fel lendületes és szellemes előadásában az elkövetkező 10-15 év lehetséges politikai-gazdasági változásait. Beszélt arról, miért kerül 15 év múlva válságba az USA, mik a kínai realitások, mi a három tabutéma a kínai politika számára, miért érdemes Kína esetében tartományokban gondolkodni és miért nem lehet sikeres az arab tavasz. A kollégisták közel egy órában kérdésekkel „bombázták” a meghívott szakértőt, amelyek elsősorban és érthetően az ukrán válságra és a magyar-román kérdésre vonatkoztak.

Vasárnap a közeli Tatán kétórás vezetett városnézésen vettek részt kollégistáink. A helyi Tourinform iroda elől induló séta során két csoportban megtekintették az Esterházyak tatai építészeti örökségeit, a vízimalmok maradványait, a mesterséges Öreg-tavat a zsilipekkel, Mikoviny Sámuel tájrendező munkásságát, a várat, a ma sajnos lakatlan és funkciótlan kastélyt, mindezek történetét. Betekintést kaptak a híres helyi szülöttek, Bláthy Ottó és Magyary Zoltán életébe, tevékenységébe is. A Tatán tíz évig tanító Öveges József piarista pap tanár szobrát és egykori iskoláját szintén megismerhették.

A képzés Tatabányán, az Edutus Főiskolán értékelő beszélgetéssel és közös ebéddel zárult.

B. Varga Judit

2013 © COLLEGIUM TALENTUM