A 32 határon túli fiatalból álló elsős évfolyam második képzése Tatabányán, az Edutus Főiskola épületében zajlott.

Az első képzési napon a közösségépítő bevezető tréning után Görög Ibolya protokoll-szakértő tartott egész délutános előadást az illem, az etikett és a szertartásrend, rendezvényszervezés szabályairól, bevett formáiról. A tartalmas és humorral telített négy óra észrevétlenül telt el, miközben a kollégisták elsajátították a tanult embert meghatározó és tőle elvárható viselkedési-, öltözködési és tárgyalási szabályokat, szokásokat, nem utolsósorban az állásinterjúk során alkalmazható technikákat.A következő napon aktuálpolitikai, a világ- és a hazai közéletet befolyásoló iszlám válságról hallgattak bő két órás előadást az arab szakon végzett, Kuvaitban és az USÁ-ban is tanult szakértőtől, Sógor Dánieltől. Megtudhatták, hogy Szíriában nem polgárháború zajlik és, hogy az Arab Tavasznak elnevezett demokrácia-export mennyire váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket, azaz vágyik-e demokratikus államformára az arab világ. Szó volt a kurdok helyzetéről és az önálló kurd állam létrehozásának irrealitásáról, hamis nyugati mítoszáról is.

Délután Kóger László, a Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja elnöke beszélt a december 1-jén 90 éves volt Magyar Rádióról, a méltán világhírű magyar rádiógyártókról és rádiótípusokról, és a gyűjtők szenvedélyét ösztönző, értelmes szabadidős elfoglaltság megtalálásának fontosságáról, öröméről. Az előadás során kézbe lehette venni egy 1926-os Telefongyári detektoros készüléket, és megszólalt egy 300 pengőt érő készülék, a Színház-, Irodalmi és Kultúrszövetkezet egyedi, limitált példányszámban gyártott rádiója is.

Az est Ferusz Jana pozsonyi genetikus doktorandusz salsa-órájával telt, amelynek eredményeként nemcsak a salsa eredetét és fajtáit, de a gazdag mozgásvilágát is megismerhették a kollégisták, sőt saját táncképességüket is kipróbálhatták.

A második képzési nap közös színházlátogatással zárult. A tatabányai Jászai Mari Színház premierjét néztük meg együtt, amely a házasságok fájdalmasan reális problémáit tűzte műsorra Háy János: Házasságon innen és túl című darabjában.

A képzés harmadik napján az Európa-szerte kuriózumnak számító, 17 cellaházból, és az idén szeptember elején átadott, felújított Esterházy-vadászkastélyból álló műemlékegyüttest látogattuk meg Majkon, és vittük magunkkal a csendet a karácsonyi ünnepre készülődve.

A képzés szóbeli és írásos értékeléssel zárult. Pár válasz – névtelenül ─ a külhoni fiataloktól arra a kérdésre, hogy mit mesélnének el először otthon, szülőföldjükön az együtt töltött időről:

„Már az első képzés után is, most pedig még inkább megfogalmazódott bennem, hogy mennyire szerencsés vagyok, hogy egy ilyen közösség részese lehetek, ahol ennyi jó ember van, ugyanakkor látva és hallva, hogy milyen eredményesek, ez engem is még inkább motivál és szakmailag erősít.”

„A hétvégen elszántabb lettem. Jó helyen érzem magam. A CT olyan impulzusokat ad, ami munkára serkent.”

„Az összetartozás érzése, olyan társaság, barátságok vannak kialakulóban, amelyek – már most látszik  ─ , hogy életre szólnak.”

B. Varga Judit

2013 © COLLEGIUM TALENTUM