Nyolc városból és tíz egyetemről érkeztek fiatal magyar kutatók, középiskolai tanárok és egyetemi oktatók Budapestre, hogy a Collegium Talentum elsőként végzett alumnusaiként egy háromnapos találkozó keretében erősítsék összetartozásukat egymással és az anyaországgal.

A Collegium Talentum alumnusai együtt ünnepeltek március 15-én Budapesten

A találkozó során Gál András Levente, a Magyar Közigazgatási és Szervezetfejlesztési Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumának elnöke fogadta őket, aki 2010-ben a KIM közigazgatási államtitkáraként indította útjára a Collegium Talentumot. Hangsúlyozta, hogy a tehetségtámogató program legfontosabb eleme az alumnusok közösségének megtartása, mert a határon túl élhető magyar világ felkészült értelmiség nélkül nem valósítható meg. Ehhez kívánta, hogy jó emberek, jó szakemberek és jó magyarok maradjanak a Collegium Talentum alumnusai.

Felejthetetlen élmény volt az egykori kollégisták számára, amikor a Kolozsvár és Székelyudvarhely táblák láttán szívből jövő szeretettel szólították meg őket a nemzeti ünnepre összegyűlt anyaországi magyar testvéreik. Többen fényképeket készítettek róluk és velük, egy idős házaspár még az otthonról hozott süteményüket is szétosztotta közöttük. A hivatalos ünnepi műsor után az alumnusaink körül álló tömeg el kezdte énekelni a székely himnuszt, majd a Múzeumkert elől egészen az Astoriáig kísérték őket beszélgetve, barátkozva velük.

A nemzeti ünnep alkalmából a Budapesten tanuló határon túli doktoranduszok is csatlakoztak hozzájuk, így két tucat fiatal magyar értelmiségi élte át a Kárpát-medencei összetartozás és közös történelem lélekformáló erejét.

A háromnapos program során izgalmas diskurzust folytattak fiatal kutatóink, tanáraink az oktatásról és a nevelésről Dr. Gloviczki Zoltán korábbi közoktatásért felelős helyettes államtitkárral. A rendkívül szellemes és egyedi megközelítésben felépített előadás maradandó üzenete az volt, hogy a múlttal és annak bármely szeletével foglalkozni csak önmagunk és a saját korunk ismeretében érdemes. A PPKE tanszékvezető egyetemi docensének tudása és személyisége előadás-technikából is példát adott a jelenlévőknek.
A szakmai programokon kívül az alumnusok kipróbálhatták magukat cukrászként is. Az egyik legnívósabb hazai csokoládéüzlet munkatársai avatták be őket a kézműves bonbonkészítés rejtelmeibe. A kulturális éhség kielégítését pedig a MÜPA Kalotaszeg című néptánc produkciója szolgálta.
A találkozó legfontosabb eredménye az Alumni Szervezet (CTA) megalakítása volt, melyet jegyzőkönyvben és alapító tagokként aláírásukkal hitelesítettek a résztvevők.

2013 © COLLEGIUM TALENTUM