A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra érkezett a Collegium Talentum vajdasági téli akadémiája. A Collegium Talentum egy határon túli magyar kutató-hallgatókat támogató anyaországi intézmény. Az úgynevezett láthatatlan kollégium célja, hogy egy nemzetközi szintű tudományos és értelmiségképző elitet neveljen ki.

A Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező hallgatók vajdasági körútjukon ellátogattak Újvidékre, Zentára és Magyarkanizsára is. Megismerkedtek a magyar tanintézmények képviselőivel, illetve betekintést nyertek a felsőoktatási rendszerbe, az egyetemek munkájába – mondta Keresztes Zsolt Gyula, a Collegium Talentum kolozsvári ösztöndíjasa. „3-4 havonta szerveznek egy képzést, ami nem feltétlenül szakmai jellegű, hanem általános készségfejlesztési gyakorlatokat végzünk. Különböző országokban akadémiákat szerveznek.”

A képzésen résztvevő hallgatók szakmai és pénzbeli támogatásban is részesülnek, konferenciákra járnak, valamint különböző juttatásokat kapnak nyelvvizsgák elvégzésére, tankönyvek vásárlására – mondta Námesztovszki Zsolt, a Collegium Talentum szabadkai ösztöndíjasa. „Ezt úgy nevezik, hogy szakmai, illetve kapcsolati tőke. Ismerkedünk a programon keresztül. Szakmai és baráti együttműködések alakulnak ki. Ez mellett van anyagi támogatás.”A szabadkai előadáson jelen volt Szegedről is néhány egyetemista. Ők a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően vettek részt a képzésen – mondta Farkas József, a Szegedi Tudományegyetem joghallgatója. „Minket nagyon érdekel az összehasonlító jog, illetve mindenféle válfaja, kezdve a polgári jogtól a büntetőjogig, valamint más közjogi témaköröket felsorakoztatva.”

A Collegium Talentum célja, hogy a mintegy 30 ezer határon túli magyar egyetemista közül évente felkarolja a 30 legtehetségesebbet, és 3 éven át világszínvonalú képzésben részesítse és ösztöndíjjal támogassa.

Forrás:
Pannon RTV
Link: http://pannonrtv.com/web/?p=47572

2013 © COLLEGIUM TALENTUM