A tavaszi szemeszter második képzési programját a másodévesek számára a tudománykommunikáció és a természetismeret témákban szerveztük. Az első képzési napon dr. Kubassek János geográfus, múzeumigazgató előadása első részében az öt világrész magyar női utazóiról, felfedezőiről beszélt. Megismertette a Fehér-Nílust beutazó Sass Flóra, az Új-Guineában 17 évet élt református misszionárius Molnár Mária, a festő Brunner Erzsébet, a meteorológus Farkas Edit, aki az első magyar nő volt az Antarktiszon és a Gabonban kőolajkutató Saáry Éva munkásságát. Előadása második részében Afrika utolsó fehér foltja, a Zarzura-oázis magyar felfedezőjéről, az angol beteg néven világhírűvé vált gróf Almásy Lászlóról emlékezett meg.

A délután következő előadását a Collegium Talentum Okosság Príma díját elnyert pozsonyi gyermekorvos, Jankó Viktor alumnus tartotta. Közérthetően és szórakoztatón beszélt génjeink titkairól. Megtudhattuk mitől vagyunk szépek vagy szebbek, de arra is választ adott, hogy ki az igazi magyar. Előadástechnikából és –módszertanból is remek példát mutatott a jelen lévő kollégistáknak.

A képzés középső napján egész napos természetismereti túrán vettek részt másodéveseink. Márkus Ferenc ökológus tartott szakvezetést a tatai Angolparkból indulva,  az egykori Eszterházy hársfa allén át, fel a neszmélyi borvidékhez tartozó Baji-szőlőhegyre. A mintegy kilenc kilométeres út során nemcsak a helyi gyógynövényeket ismerték meg, hanem azt is megjegyezhették, hogy hol eredt a Pokol-forrás, hol a Tündér-forrás, miért ökológiai jelző és mikor szív alakú a borostyán, milyen egy igazi gyomfolt, hol üldögélt a Tatán gyógyuló Kazinczy. Az út során a Baji-hegyen a Borboléta pincészet családi vendégszeretetét is élvezhették a fiatalok.

Vasárnap a közeli Korda Filmparkot látogattuk meg Etyeken. A Korda-testvérek filmalkotó munkássága mellett a filmkészítés kulisszatitkaiba is betekintést kaptak a kollégisták. Szívesen próbálták ki az optikai csalódást okozó jelenségek több változatát, de lelkesen barangoltak a középkori Róma és jelenkori New York utcáin – a filmdíszletek között is.

A képzés Tatabányán, az Edutus Főiskolán értékelő beszélgetéssel és közös ebéddel zárult.

B. Varga Judit

2013 © COLLEGIUM TALENTUM